Wat is het verschil tussen veganistische en diervriendelijke schoonheidsproducten?

Weet jij het verschil tussen Vegan en Dierproefvrije beauty producten? Er is veel verwarring in de beautywereld rond de termen ‘cruelty free’ en ‘vegan’. Velen gaan ervan uit dat dit hetzelfde is en gebruiken ze door elkaar, maar we zijn hier om u te vertellen dat er een verschil is.

We weten dat het als consument verwarrend kan zijn om door deze complexe schoonheidswereld te navigeren. Daarom hebben we deze World Vegan Month deze uitgebreide gids samengesteld om u te helpen producten te selecteren als een expert en te winkelen als een beautyprofessional!

Hoe weet ik of een product veganistisch is?

Vegan betekent dat het product en de ingrediënten niet op dieren zijn getest en vrij zijn van dierlijke ingrediënten.

Veganistische producten hebben meestal een gecertificeerd veganistisch logo op de verpakking (je kunt zien wat we bedoelen door naar je Afrocenchix-producten te kijken). Er zijn echter veel veganistische en dierproefvrije merken die de officiële logo’s niet gebruiken. We raden je dus ook aan om je onderzoek te doen en uit te kijken naar ingrediënten van dierlijke oorsprong, zoals bijenwas, karmijn, lanoline, schellak en honing.

Hoe weet ik of een product dierproefvrij is?

Waar veganistische producten vrij zijn van dierlijke ingrediënten en niet op dieren zijn getest, betekent dierplroefvrij eenvoudig dat het product en de ingrediënten niet op dieren zijn getest. Als een product of bedrijf dierproefvrij is, wordt het voorzien van een dierproefvrij logo.

Er zijn veel dierproefvrije programma’s, maar de meest voorkomende is The Leaping Bunny. Het logo is gemakkelijk herkenbaar en het is het enige internationaal erkende symbool dat de consument garandeert dat er bij de ontwikkeling van het product geen nieuwe dierproeven zijn uitgevoerd.

NB: De EU-wetgeving heeft strikte regels rond dierproeven, maar China vereist wettelijk dierproeven. Dit betekent dat producten die in China worden verkocht, op dieren zijn getest.

Veganistisch versus dierproefvrij: laatste opmerking

De meeste merken en producten zullen op de verpakking adverteren dat het dierproefvrij of veganistisch is. Maar het is altijd een goed idee om websites en sociale media te controleren. Waarom stelt u hen deze vragen niet? Bijna alle merken en bedrijven zullen blij zijn dat u geïnteresseerd bent in hun producten en zullen bereid zijn te helpen door te antwoorden!

  • Zijn jullie producten getest op dieren?
  • Zijn uw materialen of ingrediënten op dieren getest?
  • Testen uw leveranciers op dieren?
  • Test uw moederbedrijf op dieren?
  • Zijn er in uw producten grondstoffen of ingrediënten afkomstig van dieren?
  • Gebruiken uw leveranciers materialen van dierlijke oorsprong?
  • Verkoopt of gebruikt uw moederbedrijf materialen van dierlijke oorsprong?
  • In welke landen verkopen jullie je producten?

Dit blog is grotendeels overgenomen van Afrocenchix.com