Stress en haarverlies: wat je weten moet

Terwijl we omgaan met de realiteit van een wereldwijde pandemie, is onze manier van leven drastisch veranderd terwijl we thuisblijven zijn om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan. Met zo’n drastische verandering van de onze levensstijl, is het stressniveau ongekend hoog. Of het nu gaat om de aangetaste gezondheid van een geliefde, kinderen die thuis lesgeven terwijl ze thuis werken, financiële problemen of doorgaan met werken aan de frontlinie van de crisis, bijna iedereen heeft op de een of andere manier te maken met stress.

De verstoring van onze routines en de onzekerheid over wat komen gaat, is ongetwijfeld stressvol, en voor sommigen kunnen hoge stressniveaus de natuurlijke groeicyclus van het haar verstoren, wat kan leiden tot overmatige haaruitval en haaruitval.

“Stress veroorzaakt een stijging van het hormoon cortisol dat onze haarzakjes herkennen, wat de follikel kan signaleren om over te gaan naar de rustfase van de haargroeicyclus”, zegt Dr. Angela Phipps, D.O., A.B.H.R.S en medisch adviseur van HairClub. “Stress verandert de interne homeostatische hormonale balans in het lichaam en de delicate haarzakjes herkennen deze hormonale verschuiving en reageren door het haar aan te geven om te stoppen met groeien en uit te vallen. Het is een ingebouwd beschermend mechanisme dat het haarzakje zal activeren omdat het voelt dat het zichzelf moet beschermen tegen de veranderde hormoonhuishouding die het als een schadelijke omgeving beschouwt.”

Tijdelijk haarverlies kan de oorzaak zijn van een aandoening die bekend staat als telogeneffuvium (TE), die optreedt wanneer aanzienlijke stress of een schok voor het lichaam grote aantallen haarzakjes in de rustfase van de groei duwt. Binnen een paar maanden na de stressvolle of schokkende gebeurtenis kunnen de getroffen haren plotseling uitvallen bij het kammen of wassen van je haar.

Dit betekent dat u zich misschien pas maanden later realiseert welk effect stress heeft op uw haargezondheid, wanneer de schade al is aangericht. Daarom is het nu meer dan ooit belangrijk om naar je lichaam te luisteren en actief manieren na te streven om stress te bestrijden en gezond haar op te bouwen.

Volgens Dr. Phipps is voeding de sleutel in stressvolle tijden: “Als mensen gestrest zijn, heeft dat meestal invloed op andere levensgebieden, vooral voeding. Slechte voeding zal alleen maar een negatieve invloed hebben op de haargroeicyclus, wat op zijn beurt zal resulteren in langzamere groei en mogelijk meer verlies.”

Volgens Dr. Phipps is een haargezond dieet ook belangrijk. Voedingsmiddelen zoals spinazie, zoete aardappelen, Griekse yoghurt, zalm, gevogelte, eieren en kaneel zijn voedzame en vitaminerijke voedingsmiddelen die kunnen bijdragen aan het opbouwen van sterk haar en het tegengaan van haaruitval als gevolg van stress. Je moet ook voor je haar zorgen met sulfaat- en parabenenvrije reinigingsmiddelen en conditioners terwijl je wacht tot je lokken zijn hersteld.

Terwijl de wereld navigeert door de COVID-19-pandemie en de stress die daarmee gepaard gaat, beveelt Dr. Phipps een gezonde levensstijl aan om eventuele negatieve effecten zoals haaruitval te helpen voorkomen of compenseren.

“Het is vooral belangrijk om te proberen elke nacht minstens 8 uur te slapen. Probeer op zijn minst een kleine hoeveelheid tijd te vinden voor ontspanning met meditatie, gebed, lichaamsbeweging of yoga om de geest te kalmeren en het lichaam te ontstressen”, voegt Dr. Phipps toe.

Bovenstaande blog is met wat kleine aanpassingen overgenomen van Hairclub.com